فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال چهاردهم شماره 9 (پیاپی 104، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا ایزدی*، ناصر میرازی صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل افزایش استفاده از داروهای شیمیایی و گسترش مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیک های سنتتیک و همچنین عوارض جانبی مصرف داروها، شناسایی و معرفی گونه های گیاهی با خواص دارویی و ضد میکروبی اهمیت بسیاری دارد. مریم گلی یکی از مهم ترین گیاهان دارویی و معطر است که دارای اثرات ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی می باشد. زمان برداشت بر میزان ترکیبات موثر گیاهان دارویی تاثیر دارد؛ زیرا کمیت و کیفیت اسانس اندام های گیاه در زمان های مختلف، متفاوت می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ترکیبات اسانس اندام هوایی مریم گلی و نیز تعیین بهترین زمان برداشت به منظور دستیابی به بالاترین میزان اسانس، میزان ترکیبات فنلی و ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن در ارتباط با چهار باکتری گرم منفی و گرم مثبت انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، نمونه های گیاهی در چهار زمان مختلف (اواسط اردیبهشت، اواسط تیر، اواسط شهریور و اواسط آبان) جمع آوری شد و سپس با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری گردید. جداسازی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس نمونه ها با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی صورت گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس نمونه ها با استفاده از آزمون مهار رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل بررسی گردید. فعالیت ضد میکروبی اسانس نمونه ها نیز به روش های دیسک دیفیوژن، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. تجزیه و تحلیل آماری داده های مورد نظر با استفاده از نرم افزار SPSS 20 صورت گرفت و مقایسه میانگین ها به روش آزمون آماری چند دامنه ای دانکن انجام شد.

    یافته ها

    مهم ترین ترکیبات موجود در اسانس مریم گلی در زمان های مختلف برداشت عبارت بودند از: آلفا-پینن، کامفن، آلفا-توجون، بتا-توجون، 1و8- سینیول و کامفور. بر مبنای نتایج، مونوترپن های اکسیژن دار بخش عمده ترکیبات اسانس را در تیر ماه (94/79 درصد)، اردیبهشت (76/74 درصد)، شهریور (47/73 درصد) و آبان (89/70 درصد) تشکیل دادند. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (74/0±36/66 میلی گرم گالیک اسید در گرم اسانس) و کمترین میزان IC50 (15/0±87/34 میکروگرم بر میلی لیتر) در اسانس حاصل از تیر ماه مشاهده شد. در تمامی زمان های برداشت، بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 300 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب برای استافیلوکوکوس اوریوس و سودوموناس آیروژینوزا مشاهده شد. همچنین اسانس مریم گلی اثر بازدارندگی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت در مقایسه با باکتری های گرم منفی داشت. محدوده حداقل غلظت بازدارندگی در زمان های مختلف برداشت این گیاه با به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) بین 256-16 میلی گرم بر میلی لیتر متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان دادند که گیاه مریم گلی می تواند به عنوان یک منبع بالقوه جهت تولید ترکیبات دارویی و نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد. در مجموع با توجه به بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس مریم گلی، بهترین زمان برداشت آن اواسط تیر می باشد.

    کلیدواژگان: مریم گلی، اسانس، ترکیبات شیمیایی، ظرفیت رادیکالی، عوامل ضدعفونی
  • ناصر میرازی*، سمیه مسلسل، زهرا ایزدی، علیرضا نوریان صفحات 16-27
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر محافظتی عصاره هیدرواتانولی برگ گیاه به لیمو و ویتامین D3 بر موش های مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS: Polycystic ovary syndrome) انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش تجربی، 48 سر موش سوری ماده بالغ در محدوده وزنی 35-25 گرم در هشت گروه شش سری تقسیم شدند که عبارت بودند از: کنترل (فقط آب و غذا)، شاهد (دریافت کننده داروی استرادیول، زیرپوستی)، شم (دریافت کننده روغن کنجد به میزان 25/0 میلی لیتر، زیرپوستی)، کنترل مثبت (دریافت کننده متفورمین همراه با آب آشامیدنی) و گروه های تیمار: تیمار 1 (استرادیول والرات + عصاره به لیمو با دوز پایین، درون صفاقی)، تیمار 2 (استرادیول والرات + عصاره به لیمو با دوز بالا، درون صفاقی) ، تیمار 3 (استرادیول والرات + ویتامین D3، درون صفاقی) و تیمار 4 (استرادیول والرات + عصاره به لیمو + ویتامین D3). مدت زمان انجام آزمایشات، 55 روز به طول انجامید. برای انجام این مطالعه، نمونه های خون و بافت تخمدان موش ها تهیه شدند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه ANOVA ارزیابی گردیدند.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان دادند که استرادیول والرات سبب ایجاد کیست های فولیکولی در موش های سوری می شود. در بافت تخمدان گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد، کاهش معنادار کیست های تخمدانی مشاهده گردید. بر مبنای یافته ها، استفاده همزمان عصاره به لیمو و ویتامین D3 در کاهش کیست های تخمدانی موثرتر عمل می نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که استفاده از عصاره گیاه به لیمو و ویتامین D3 تاثیر قابل ملاحظه و معناداری بر کاهش کیست های تخمدانی در موش های مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد.

    کلیدواژگان: به لیمو، تخمدان پلی کیستیک، ویتامین D3، استرادیول والرات، موش سوری
  • محمد حضوری، محدثه آصفری*، ولی الله اکبری، مرضیه شاه سیاه، معصومه اسماعیلی، الهام رمضانی پور صفحات 28-38
    زمینه و هدف

    افسردگی یکی از چهار بیماری شایع در جهان می باشد و سازمان جهانی بهداشت پیش بینی کرده است که تا سال 2020، این اختلال دومین بیماری بزرگ جهان خواهد بود. با توجه به شایع بودن این عارضه در بین دانشجویان و اشاره مطالعات پیشین به نقش تغذیه در اختلالات روانی، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین سطح افسردگی با گروه های غذایی مختلف در دانشجویان دختر ساکن خوابگاه انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی که در سال 1397 انجام شد، 345 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی قم که ساکن خوابگاه بودند، به روش تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه بسامد خوراک و پرسشنامه افسردگی Beck جمع آوری شدند و با استفاده از آزمون های واریانس یک طرفه و رگرسیون تحلیل گردیدند. سطح معناداری آماری معادل (05/0<P) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از مجموع افراد حاضر در مطالعه، 5/57 درصد از افراد امتیاز کمتر و مساوی 9 (طبیعی) و 5/42 درصد از آن ها امتیاز 10 و یا بیشتر (درجاتی از افسردگی) را از پرسشنامه Beck کسب نمودند. اگرچه ارتباط معناداری بین امتیاز کسب شده از پرسشنامه Beck با دریافت گروه های مختلف غذایی و شاخص های تن سنجی در افراد تحت آزمون مشاهده نشد؛ اما بین مصرف لبنیات، گروه روغن‎ها و شیرینی‎جات با افسردگی، همبستگی مثبت وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه درجاتی از افسردگی در تعداد قابل توجهی از دانشجویان ساکن خوابگاه مشاهده شد و نظر به اینکه دانشجویان رشته‎های پزشکی و پیراپزشکی نقش مهمی را در بهبود و ارتقای سلامت جامعه ایفا می‎کنند، رفع عوامل زمینه‎ساز ایجاد افسردگی و پیروی از تغذیه سالم به ‎عنوان یک اولویت بهداشتی مطرح می گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، دریافت غذایی، دانشجو، شاخص توده بدنی
  • رامین تقی زاده، ایمان امیری، مجتبی خادم الحسینی، سیده طیبه رهیده* صفحات 39-49
    زمینه و هدف

    سوء تغذیه در کودکان علاوه بر عقب ماندگی رشد جسمی و ذهنی، با کاهش یادگیری و عدم توانایی در کسب مهارت همراه می باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت تغذیه ای کودکان 6-5 ساله "کانون شکوفا" (کودکان کار) منطقه 15 شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مقطعی بوده و با توجه به محدود بودن تعداد کودکان مورد نظر در این مرکز (53 نفر) به روش سرشماری در سال 1397 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز براساس پرونده کودکان و اندازه گیری های آنتروپومتریک جمع آوری شدند و با استفاده از استاندارد NCHS (National Center for Health Statistics)، امتیاز Z برای هریک از شاخص های BMI (Body mass index) برای سن، وزن برای سن و قد برای سن محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون آماری مجذور کای دو در سطح معناداری (05/0P<) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 25 پسر (2/47 درصد) و 28 دختر (8/52 درصد) شرکت نمودند. 28 نفر از آزمودنی ها (8/52 درصد) ملیت ایرانی و 25 نفر (2/47 درصد) ملیت افغان داشتند. ارزیابی تن سنجی نشان داد که 7/5 درصد از کودکان کم وزنی متوسط، 5/7 درصد کوتاه قدی متوسط و 7/5 درصد از آن ها اضافه وزن داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان دادند که وضعیت تغذیه ای کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا نسبتا مناسب است؛ اما از آنجایی که احتمال کمبود ریزمغذی ها وجود دارد، پیشنهاد می شود این مهم در مطالعات آتی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودکان، سوء تغذیه، وضعیت تغذیه ای
  • فاضل دهون، محسن سلیمانی*، منیره محمودی صفحات 50-58
    زمینه و هدف

    سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های عصبی در سراسر دنیا می باشد که سالیانه ناتوانی و مرگ و میرهای فراوانی را به دنبال دارد. یکی از مهم ترین عوامل خطر سکته مغزی، چاقی شکمی است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی شکمی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام شد.

    روش بررسی

    در مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر، 120 بیمار مبتلا به سکته مغزی بستری در بخش های داخلی بیمارستان "کوثر" سمنان مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش آسان، در دسترس و هدفمند انجام شد. داده های مورد نظر با استفاده از پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک، سوابق بیمار و پرسشنامه مربوط به وضعیت سکته مغزی بیماران جمع آوری گردید. چاقی شکمی با استفاده از نسبت قطر دور شکم به قطر لگن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون آنالیز واریانس با کمک نرم افزار SPSS 16 در سطح معناداری آماری (05/0P<) صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی واحدهای مورد بررسی برابر با 8/10±43/75 سال بود. 50 درصد (60 نفر) از آزمودنی ها مرد بودند. 3/83 درصد از مردان و 3/93 درصد از زنان چاقی شکمی داشتند. بر مبنای نتایج، به ترتیب 50 و 2/24 درصد از کل شرکت کنندگان، اضافه وزن داشته و چاق بودند. بین چاقی شکمی با سطح سواد، رابطه منفی و معنا داری (001/0P<) وجود داشت. در مقابل، بین چاقی شکمی با مصرف روغن (026/0=P) و شدت سکته مغزی (028/0=P) رابطه مثبت و معنا داری مشاهده گردید. 

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای چاقی شکمی در مبتلایان به سکته مغزی، انجام اقداماتی همچون بهبود کیفیت تغذیه و ارتقای سطح سواد سلامت در پیشگیری از چاقی و کاهش وزن به منظور تسریع در بازتوانی و بهبود پیش آگهی در این بیماران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، حوادث عروقی مغزی، چاقی، چاقی شکمی
  • جواد زره ساز*، شهین نجارپیرایه صفحات 59-68
    زمینه و هدف

     استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی‌سیلین (MRSA: Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) به ویژه آن‌هایی که دارای ژن‌های پنتون-ولنتاین لکوسیدین (PVL: Panton-Valentine leukocidin) (pvl) یا ژن سندرم شوک توکسیک 1 (tsst-1) هستند، به طور فزاینده‌ای مسیول عفونت در بیمارستان هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی ژن‌هایmecA ، tsst1، pvl و گروه‌های اختصاصی agr در ایزوله‌های بالینی استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان‌های شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

     به منظور انجام این مطالعه، 215 ایزوله استافیلوکوکوس اوریوس از نمونه‌های کلینیکی جمع‌آوری گردید. تمام سویه‌ها با روش‌های استاندارد تعیین هویت شدند. سپس برای بررسی مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. PCR (Polymerase chain reaction) برای تشخیص ژن‌هایmecA ، tsst1، pvl و گروه‌های اختصاصی agr انجام شد.

    یافته‌ها: 

    بیشترین میزان مقاومت در برابر تتراسایکلین (3/49 درصد) مشاهده شد. تمام سویه‌ها در برابر ونکومایسین حساس بودند. درصد فراوانی ژن‌هایmecA ، tsst1 و pvl در ایزوله‌های بالینی استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب 04/46، 32/2 و 4/1 درصد بود. همچنین 20/57 درصد دارای گروه agr1، 41/14 درصد دارای agr2، 74/16 درصد دارای گروه agr3 و 62/11 درصد دارای گروه agr4 بودند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به تولید توکسین‌های مختلف در سویه‌های استافیلوکوکوس ‎اوریوس و نیز با توجه به افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی این باکتری، تشخیص زود هنگام و درمان مناسب برای جلوگیری از پیشرفت بیماری ناشی از این باکتری امری ضروری می‌باشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین، پنتون- ولنتاین لکوسیدین، سندرم شوک توکسیک 1، متیسیلین
  • شیوا گوهرشاهی، علی اکبر سلیمانیان *، احمد حیدرنیا صفحات 69-84
    زمینه و هدف

    امروزه با توسعه علم پزشکی، مشکل ناباروری زوجین برطرف شده است؛ اما این مساله، چالش‌هایی را نیز به همراه داشته است. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تبیین چالش‌های روان‌شناختی مردان نابارور متقاضی درمان‌های جایگزین ناباروری انجام شد.

    روش بررسی

    طرح پژوهش حاضر از نوع پدیدارشناسی بوده و روش آن کیفی می‌باشد. جامعه هدف شامل: نه نفر از مردان نابارور متقاضی درمان‌های جایگزین ناباروری بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند و ملاک‌محور با حداکثر تنوع تا رسیدن به اغنا انتخاب شدند. سپس داده‌ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه‌ساختاریافته جمع‌آوری گشته و با استفاده از روش دیکلمن (Dickelman) کدگذاری و تحلیل گردیدند. فرایند کدگذاری در قالب کدهای اولیه، مفاهیم و مقوله‌ها مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     براساس یافته‌ها، چالش‌های روان‌شناختی مردان نابارور متقاضی درمان‌های جایگزین کمک باروری شامل: چهار درونمایه اصلی (چالش‌های پیش‌آیندی، چالش‌های فرایندی، چالش‌های زمینه‌ای و چالش‌های پس‌آیندی) و 13 درونمایه فرعی (مشکل در تصمیم‌گیری و پذیرش درمان، چالش‌های مرتبط با زندگی عاری از فرزند، چالش‌های فکری و احساسی زوجین در مسیر درمان، چالش‌های تاثیرگذار بر زندگی مشترک، نگرانی‌های مرتبط با جریان درمان، چالش‌های مربوط به کنش‌ها و واکنش‌های خانواده و اطرافیان، نگرانی از عدم پذیرش فرهنگی و اجتماعی و دغدغه‌های شرعی و نگرانی ناشی از احتمال بروز نقایص جسمی، ذهنی و رفتاری کودک و چالش‌های مرتبط با ایفای نقش والدی) می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    به طور کلی، مرور مقوله‌ها و مفاهیم به دست آمده از این پژوهش و جمع‌بندی آن‌ها به خوبی می‌تواند دغدغه‌ها و دشواری‌های تجربه شده توسط مردان نابارور را نمایان سازد و تصویر شفافی از مشکلات آن‌ها را در اختیار متخصصان و مسیولان قرار دهد.

    کلیدواژگان: اهدای مستقیم بافت، ناباروری مردان، روان شناسی
|
  • Zahra Izadi*, Naser Mirazi Pages 1-15
    Background and Objectives

    Today, the identification and introduction of plant species with medicinal and antimicrobial properties have become considerably important due to the increased use of chemical drugs, spread of microbial resistance to antibiotics, and side effects of drug consumption. Sage (Salvia officinalis L.) is one of the most important medicinal and aromatic plants possessing anticancer, antioxidant, and antimicrobial properties. The harvest time influences the effective combination of medicinal plants; therefore, the quantity and quality of plant essential oils vary in different times. This study was conducted to identify the essential oil compounds of sage shoots, as well as determining the best harvest time to obtain the highest amount of essential oil and phenolic compounds, as well as the antioxidant and antimicrobial properties of this essential oil against four gram-negative and gram-positive bacteria.

     Methods

    In this experimental study, plant samples were collected at four different times (mid- May, July, September, and November), followed by the extraction of their essential oils using the Clevenger type apparatus. The isolation and identification of the constituents of the essential oils were performed using gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry me connected to the mass spectrometer. The antioxidant activity of the samples’ essential oils was evaluated by the radical-scavenging activity of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl. The antimicrobial activity of the essential oils was determined by disc diffusion, minimum inhibitory concentration (MIC), and minimum bactericidal concentration methods. The collected data were analyzed in SPSS software (version 20) using ANOVA, as well as Duncanchr('39')s multiple range test to compare the mean scores.

     Results

    The major constituents identified in the essential oil of sage in different harvest times were α-pinene, camphene, α-thujone, β-thujone, 1.8-cineole, and camphor. Based on the results, oxygenated monoterpenes formed the major components of essential oil compounds in July (79.94%), May (74.76%), September (73.47%), and November (70.89%). The highest amount of phenolic compounds (66.36±0.74 mg GAE/g) and the lowest value of the half maximal inhibitory concentration (34.87±0.15 μg/ml) were observed in the essential oil obtained from July. At all harvest times, the highest and lowest diameters of the inhibition zone at the concentration of 300 mg/ml were observed for Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa, respectively. Moreover, the effect of sage essential oil on gram-positive bacteria was higher than on gram-negative bacteria. The MIC range of sage essential oil at different harvest times ranged from 16-256 mg/ml, depending on the type of bacteria (gram-positive or gram-negative).

     Conclusion

    The results of this study showed that sage can be used as a potential source for the production of pharmaceutical compounds and natural food preservatives. Overall, the best time to harvest sage is mid-July due to the highest antioxidant and antimicrobial activity of its essential oil during this period.

    Keywords: Anti-infective agents, Chemical compounds, Essential oils, Salvia officinalis, Radical capacity
  • Naser Mirazi*, Somayeh Mosalsal, Zahra Izadi, Alireza Nourian Pages 16-27
    Background and Objectives

    This study was conducted to investigate the protective effect of hydroethanolic extract of Lippia citrodora L. leaf (LCE) and vitamin D3 on polycystic ovary syndrome (PCOS) in suri rats.

     Methods

    This experimental study was performed on 48 female suri rats with a weight range of 25-35g. The subjects were divided into 8 groups (n=6 each), namely control (food + water), case (estradiol valerate, subcutaneously), sham (sesame oil, 0.25 ml, subcutaneously), positive control (metformin + water), intervention 1 (estradiol valerate + low-dose Lippia citrodora L. extract, intraperitoneally), intervention 2 (estradiol valerate + LCE high dose, intraperitoneally), intervention 3 (estradiol valerate + vitamin D3, intraperitoneally), and intervention 4 (estradiol valerate + Lippia citrodora L. extract + vitamin D3). The whole process of performing the experiments took 55 days. To conduct the study, blood and ovary tissue samples were obtained from the subjects. The collected data were analyzed in SPSS software (version 24) using the one-way ANOVA method.

     Results

    Based on the results of the study, estradiol valerate caused PCOS in suri rats. Moreover, a significant decrease of ovarian cysts was observed in the ovarian tissue of the treatment groups, compared to those in the case group. It was also found out the concomitant use of Lippia citrodora L. extract and vitamin D3 was more effective in reducing ovarian cysts.

     Conclusion

    The results of this study showed that the use of Lippia citrodora L. extract and vitamin D3 had a significant effect on reducing ovarian cysts in suri rats with PCOS.

    Keywords: Cholecalciferol, Estradiol, Lippia citrodora L., Polycystic ovary syndrome, Suri
  • Mohammad Hozoori, Mohaddeseh Asafari*, Valiollah Akbari, Marzieh Shahsiah, Masoomeh Esmaeeli, Elham Ramezanipoor Pages 28-38
    Background and Objectives

    Depression is one of the fourth most common diseases and will be the second most prevalent disease in the world by 2020 predicted by the World Health Organization. Considering the high frequency of depression among students and role of nutrition in psychological disorders according to the literature, the present study aimed to investigate the relationship between the level of depression in female students residing in the dormitory of Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran, and their intake of different food groups.

     Methods

    This cross-sectional study was conducted on 345 students living in the dormitory of Qom University of Medical Sciences randomly selected in 2018. The data were collected using the food frequency questionnaire and Beck Depression Inventory and analyzed by analysis of variance and regression. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

     Results

    According to the Beck questionnaire, the scores of 9 or less (normal) and 10 or more (levels of depression) were reported for 57.5% and 42.5% of the students, respectively. Although no significant relationship was observed between the scores of the Beck questionnaire with the intake of different food groups and anthropometric indices of the subjects, a positive correlation was observed between the consumption of dairies, oil groups, and sweets with the prevalence of depression.

     Conclusion

    With regard to the observation of some levels of depression among a number of students living in the dormitory and important role of medical and paramedical students in the promotion of health in the communities, it is suggested to consider the elimination of underlying factors of depression as a health priority.

    Keywords: : Depression, Diet Records, College Students, Body Mass Index
  • Ramin Taghizadeh, Iman Amiri, Mojtaba Khadem Al-Hosseini, Seyedeh Tayebeh Rahideh* Pages 39-49
    Background and Objectives

    Malnutrition in children is associated with decreased learning, inability to acquire skills, and physical and mental retardation. Anthropometric indicators are the most powerful tools for the assessment of the growth and nutritional status of children. The aim of the present study was to investigate the nutritional status of children within the age range of 5-6 years in the Shekoofa club (i.e., a working children club) in the 15th district of Tehran, Iran.

     Methods

    This cross-sectional study was carried out on 53 children. Due to the limited number of working children in the district, the study was conducted using the Census method in 2018. The required data were collected based on the children’s records, anthropometric measurements, and use of the National Center for Health Statistics standard. In addition, the Z score was individually calculated for body mass index/ weight/height for age. The data were analyzed by SPSS software (version 20) and Chi-squared test at a significant level of P < 0.05.

     Results

    A total of 25 male (47.2%) and 28 female (52.8%) children participated in the present study, respectively. In addition, out of these 53 children, 28 (52.8%) and 25 (47.2%) subjects were reported as Iranian and Afghan, respectively. The anthropometric evaluation showed that 5.7%, 7.5%, and 5.7% of the children were moderately underweight, moderately stunted, and overweight, respectively.

     Conclusion

    The findings of this study showed that the nutritional status of the children within the age range of 5-6 years in the Shekoofa club is fairly favorable; however, due to the likely presence of micronutrient deficiencies in the studied children, it is suggested to carry out further studies to consider this issue.

    Keywords: children, malnutrition, nutritional status
  • Fazel Dehvan, Mohsen Soleimani*, Monireh Mahmodi Pages 50-58
    Background and Objectives

    Stroke is one of the most common neurological diseases worldwide  causing different types of disabilities and high rate of mortality each year. Abdominal obesity is one of the most important risk factors for stroke. This study aimed to determine the prevalence of abdominal obesity and its related factors in patients with stroke.

     Methods

    This descriptive-analytical study investigated 36 patients with stroke in the internal medicine ward of Kowsar Hospital, Semnan, Iran. The sampling was performed using the convenience and purposive method. Data were collected using a demographic characteristic form, patient records, and a questionnaire on the status of the patient with stroke. Moreover, the abdominal obesity was measured by calculating the ratio of the abdomen diameter to the pelvic diameter. The data were analyzed in SPSS software (version 16) using descriptive and inferential statistics, as well as ANOVA. A p-value less than 0.05 was statistically significant.

     Results

    The mean±SD age of the patients was 75.43±10.8 years. In total, 50% (n=60) of the cases were male. Moreover, 83.3% and 93.3% of the males and females had abdominal obesity, respectively. According to the results, 50% and 24.2% of the total population were overweight and obese, respectively. Furthermore, there was a negative and significant relationship between abdominal obesity and level of education (P<0.001). However, abdominal obesity showed a positive association with oil consumption (P=0.026) and stroke severity (P=0.028).

     Conclusion

    Regarding the high prevalence of abdominal obesity in stroke patients, it is necessary to undertake measures, such as the improvement of nutritional quality of the food and promotion of the health literacy in order to prevent obesity and weight loss, thereby accelerating the rehabilitation and enhancing the prognosis in these patients.

    Keywords: Stroke, Cerebrovascular accident, obesity, abdominal obesity
  • Javad Zerehsaz *, Shahin Najar Peerayeh Pages 59-68
    Background and Objectives

     Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, especially those with Pantone-Valentine leukocidin (pvl) or Toxic Shock Syndrome Toxin-1 (tsst-1) genes, are increasingly accountable for nosocomial infections. This study was conducted to evaluate the frequency of mecA, tsst1, and pvl genes, as well as agr specific genes in clinical isolates of Staphylococcus aureus from patients admitted to hospitals in Tehran.

    Methods

     To conduct the study, 215 isolates of Staphylococcus aureus were collected from clinical specimens. All strains were identified by standard methods. Afterward, the disk diffusion method was used to evaluate antibiotic resistance. The polymerase chain reaction method was performed to detect mecA, tsst1, and pvl genes and agr specific groups.

    Results

     The highest resistance was observed to tetracycline (49.3%). It was also found out that all strains were susceptible to vancomycin. The prevalence of mecA, tsst1, and pvl genes in clinical isolates of Staphylococcus aureus was obtained as 46.04%, 32.3%, and 1.4%, respectively. Moreover, 57.20%, 14.41%, 16.74%, and 11.62% of clinical isolates had agr1, agr2, agr3, and agr4 group, respectively.

    Conclusion

     Considering the production of various toxins in Staphylococcus aureus strains and the increase in antibiotic resistance of this bacterium, it is essential to diagnose this disease early and adopt appropriate treatment to prevent its progression caused by this bacterium.

    Keywords: Methicillin, Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Panton-Valentine leukocidin, Staphylococcus aureus, Toxic shock syndrome toxin-1
  • Shiva Goharshahi, Ali Akbar Soleimanian *, Ahmad Heydarnia Pages 69-84
    Background and Objectives

    Nowadays, with the development of medical science, the coupleschr('39') infertility problem has been resolved; however, this issue has presented some challenges. This study was conducted to explain the psychological challenges of infertile men seeking alternative infertility treatments.

    Methods

    This qualitative research with phenomenological design (n=9) was carried out on infertile males seeking alternative infertility treatments. The subjects were selected using purposive and criterion sampling methods with maximum variation until reaching saturation. The necessary data were collected through a semi-structured interview method and coded and analyzed using the Dickelman method. The coding process was analyzed in the form of primary codes, concepts, and categories.

    Results

    Based on the findings, the psychological challenges of infertile men seeking alternative reproductive therapies included 4 main themes (precedent challenges, process challenges, contextual challenges, and approaching challenges) and 13 sub-themes (problems in decision-making and acceptance of treatment, challenges related to childless life, intellectual and emotional challenges of couples through the treatment, challenges affecting marital life, concerns related to the course of treatment, challenges related to the actions and reactions of family and relatives, concerns about cultural and social rejection and religious issues, concerns due to the possibility of physical, mental, and behavioral defects of the child, and challenges related to the parental role).

    Conclusion

    In general, reviewing the categories and concepts obtained from this study and summarizing them could well reveal the concerns and difficulties experienced by infertile males and provide a clear picture of their problems to experts and authorities.

    Keywords: Directed tissue donation, Male infertility, Psychological